bak!ng bak!ng bak!ng..^^


pavlova.!!

hye.!!
nampak mcm best je kan..??
mesty tertanya-tanya kan ap kene mngena tajuk entri dgn pavlova nie..??
ak just na bgtau yg kami adk bradik dkat rmah nie tgh baking dessert nie..
nak tau mana dpat idea na buat mknan nie..??
haaa.!!
ni sebab my sister yg blaja dkat franfurt,germany yg bgtau dye ad buat bnda nie..
so,kitorang yg dkat malaysia nie na try la jgak..
tue yg jdi pnyebab..
act da lma na buat..
tp brang2 xsmpat na beli..
so,mlm nie my parents kluar n mnx diorang beli..
akibat trlampau excited nk try,,,
pkul 12.15 tgh mlam kitorang pegy msuk dapur buat bnda nie.. :))
buang tbiat agknya kan msak mlm2 buta..
hehehe..
almaklumlah...kitorang nie mmg suka jadi bat semuanya..
pkul 2.30 pagi baru ciap tau..
nak tau tak..
rasa dye mmg best gilerr.!! walaupon xbuat topping 2..
kitorang x letak whipping cream n fruits dkat ats tu as topping..
tapi rasa dye tetap superb lah..!!
mmg korang kena try lah..
dkat luar rsa mcm bskut..
dkat dlam mcm marshmallow..
yummy.!!!!


hah.!
dah kalau lah bekenan nak buat jgak.,,
try recipe nie tau..

INGREDIENTS.:
  • 4 biji telur (Putih telur je)
  • 1 cawan gula kastor (saya guna setengah cawan je)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla (saya guna 1 sudu, nak derhaka gak tu hahahaha)
  • 1 sudu teh cuka
  • 1/2 sudu besar tepung jagung (saya guna 1 sudu)

    TOPPING:
    • 1 cawan (240 ml ) whipping cream
    • 1 1/2 sudu besar gula halus
    • 1/2 sudu teh esen vanilla

      CARA-CARA NA BUAT :
      1. Terlebih dahulu asingkan putih telur dari kuning telur, kita nak guna putih telur je tau!, pukul putih telur menggunakan hand mixer pada kadar kelajuan yang perlahan, saya guna stand mixer so lagi mudah kerja saya, pusing pastu tinggal je tunggu putih telur jadi soft peak form
      2. Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul pada kelajuan yang tinggi, sehingga bertukar menjadi putih yang berkilat, angkat pemukul, tengok kalau bahan tersebut menjadi ke tak, kalau tak jatuh tu maknanya meringue korang berhasil hihihi, kemudian masukkan esen vanilla, tepung jagung dan cuka, saya terus masukkan je dalam adunan tu, malas nak kacau2 guna spatula kehkehkeh.
      3. Ambil kertas minyak, gariskan bentuk bulat pada kertas minyak dan terbalikkan untuk meletak meringue tadi, kiranya nanti senanglah nak bentukkannya
      4. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150′ C selama 10 minit, saje nak bagi ada bahang hihihi, barulah time masak tu betul kan.
      5. Masukkan adunan meringue dalam oven 10 minit pada suhu 150′ C, kemudian barulah turunkan kepada suhu  140′C. Masak selama 1 jam. terpulang pada anda, tapi saya masak 1 jam elok je masak, cun hihihi.
      6. Tanda meringue dah masak, ianya kelihatan berwarna coklat muda sikit macam kat gambar atas tu, kalau pegang luar rasa garing, dalam lembut tau, tapi awas sebab ianya mudah retak, kena berhati-hati semasa mengeluarkan meringue tersebut dari kertas minyak. Oh ye, sebelum tu biarkan dalam oven dulu, buka pintu oven, biar sejuk sekejap barulah keluarkan terus dari oven.

        HIASAN TOPPING:
        1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental
        2- Masukkan gula dan esen vanila
        3- Masukkan whipped cream dalam plastik, saya buat semalam, pagi tadi baru guna so sebelum tu saya letak dahulu dalam peti ais sejuk beku, nak hias pagi tadi baru saya keluarkan dan guna.
        * Boleh juga guna Whipping cream dalam tin terus kalau malas nak buat, hehehe.
        Rasa nak makan barulah hias dengan buah-buahan segar, jangan hias awal-awal takut nanti pavlova tu berderai, so hias time nak makan k..:))

        selamat mencuba yea..:))

        salam sayang..^^
        misxleeya.!




dah baca.? follow jom.! ^^

No comments:

AlmOst sOuLmAte >.

Daisypath Anniversary tickers
Copy Right Reserved by Amalia Adnan